Kategorier
Tandvård

Så väljer du rätt tandläkare i Stockholm

Det är flera saker som man måste tänka på när man väljer tandläkare i Stockholm. I denna text ger vi dig användbara tips som vi hoppas ska underlätta ditt val.

Det finns gott om tandläkare men det är inte alltid så lätt att veta vem man ska välja att gå till. Relationen med tandläkaren är ofta långvarig och det är därför viktigt att man är nöjd med valet. Annars finns risken att man inte går på sina kontroller. Uteblivna tandläkarbesök kan leda till att karies och andra tandproblem inte upptäcks i tid och att man måste genomgå mycket större behandlingar för att rätta till felet.

Omfattande behandlingar är också som regel mer kostsamma men kan även vara obehagliga och jobbiga att genomgå. Därför gör man bäst i att gå till tandläkaren när man ska. För att hitta en bra tandläkare kan man fråga vänner om tips, men man kan även läsa kundrecensioner på nätet. Tänk på att det underlättar att ha nära till tandläkaren och att det därför kan vara bra att välja en klinik inte alltför långt bort.

Detta avgör hur ofta du ska gå till tandläkaren

Har man normal tandhälsa utan några större problem brukar det räcka att gå till tandläkaren vart tredje år. Däremellan kan det vara bra att besöka tandhygienisten för att ta bort tandsten och missfärgningar. Fast har man problem med blödande tandkött och inflammationer kan man behöva gå lite oftare till tandläkaren, likaså om man har någon tandsjukdom. Barn ska gå till tandläkaren vartannat år och har sitt första besök vid tre års ålder.

Vid en normal kontroll undersöker tandläkaren tänderna och munhålan, samt röntgar tänderna för att se om det finns tecken på problem. Har man exempelvis början till karies kan tandläkaren ordinera extra tandborstning och man kan då ofta komma tillrätta med problemet och slipper borra och laga. Man får även tänderna ordentligt rengjorda och putsade.

Att tänka på inför besöket hos tandläkaren

Inför besöket hos tandläkaren är det bra om man har borstat och rengjort tänderna noga. Kommer man direkt från jobbet eller skolan kan man ha tandborste och tandkräm med sig och borsta tänderna inne på tandläkarklinikens kundtoalett. För dem som känner obehag och är rädda för att gå till tandläkaren är det bra att berätta detta redan före besöket. Då kan tandläkaren avsätta mer tid och förklara varje moment mer ingående, vilket brukar kännas bättre.

Har man en bettskena som man sover med om nätterna kan det vara bra att ta med denna vid besöket och få den kontrollerad av tandläkaren. Likaså kan det vara bra att skriva upp om man tar någon typ av medicin eller om man är allergisk mot något preparat. Detta ifall att tandläkaren måste ge smärtstillande medel och för att man inte ska råka ut för en allergisk reaktion.

Det finns tandläkare i Stockholm som erbjuder räntefri avbetalningsplan

Som patient har man rätt att få veta hur mycket en behandling kommer att kosta innan den påbörjas och att fråga om pris är inget konstigt. Inte heller vilka betalningsrutiner tandläkaren har. Ska man genomgå en mer omfattande och dyr behandling kan det löna sig att jämföra priser mellan olika kliniker i Stockholm då det ibland kan skilja en hel del.

Att priserna varierar beror på att de flesta behandlingar går att utföra på flera olika sätt och med olika preparat som är dyrare eller billigare. Som vuxen har man rätt till tandvårdsstöd och högkostnadsskyddet gäller även på tandvård. Det finns även kliniker som erbjuder vissa behandlingar på avbetalning utan ränta. Ofta kan man hitta prislistor och avbetalningsplaner på de olika klinikernas webbsidor.

För att kunna få mer information besök hemsida: solnadental.se